onsdag 22 december 2010

Smörkola

Nu börjar det verkligen kännas att det snart är jul. Granen är klädd, godiset är bakat och julskinkan står i ugnen. Medan den står där och gottar till sig så bjuder jag på ännu ett julgodisrecept. Dessa smörkolor är väldigt lätta att göra och om man vill kan man smaksätta dem med till exempel kakao, pistagenötter eller pepparkakskryddor. Jag gjorde dock mina naturella, då smakar de nästan som Wertherskolor.

Smörkolor
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Hoppas det smakar
//Maria



Kolorna klippta, väntar på att bli inslagna i smörpapper




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar