God måndag!
I helgen bar det iväg till stugan för massa mys med kära vänner. Eftersom Lina är kock blev det en hel del god mat! Lina stod för förrätten samt efterrätten och jag hade varmrätten.
Förrätt:
Chili & vitlöksmarinerade jätteräkor serverades med pilgrimsmusslor och sparris på en spenat bädd.
Räkorna marinerades 1 dygn i chili och vitlök. Pilgrimsmusslorna stekte vi bara lätt med salt och lite peppar.
Färsk grön sparris kokades snabbt i saltat vatten.
Förrätten serverades på en bädd av färsk spenat.
Dryck: vitt torrt mousserande vin.
NamNamNam som Anna brukar säga...:)
Huvudrätt:
Oxfilé flamberad i gin och enbär och parmesangratinerad hasselbackspotatis
1. Hasselbackspotatis förbereds och körs in ugnen. Potatis med ströbröd och smör...
Sista 5 minuterna strö över riven parmesanost.
2. Oxfiléns sidor rullades i svartpeppar samt 20 hackade enbär.
Därefter stektes köttet på varje sida. Beroende på hur rosa/rött kött ni vill ha..
3. Dra stekpannan åt sidan (stäng av fläkten), låt köttet ligga kvar i pannan. Häll på ca 6 cl gin och tänd på omedelbart. Ha ett stort lock tillgängligt i fall det inte slutar brinna.. Lågorna brukar brinna ut varefter.
4. Lägg köttet på en tallrik, täck med folie.
5. Slå på 3 msk outspädd flädersaft, 4 dl creme fraiche, kalvfond, salt, peppar. Låt såsen koka 2-3 minuter. Tillsätt även saft från köttet som är på tallriken.
6. Samtidigt som du steker köttet bryn harricots verts tillsammans med röd lök. Tillsätt lite balsamvinäger och sirap, samt lite salt. Sista 5 minuter tillsätt körsbärstomater efter smak.
7. Samtidigt som kött och harricots verts steks. Skiva valfri svamp. Jag valde portebello (heter den så?!?). Steks sedan med smör, salt och peppar.
Dryck: Absolut rött vin
Detta var ett nytt recept och jag var verkligen positivt överraskad. Det var en smakupplevelse!
Kommer jag garanterat att göra igen.
Nu blir det blodpudding hela veckan...;)
//Sara
Spejarna tycker det ser livsfarligt ut! Nästan att gardinen brinner! Men väldigt gott!
SvaraRadera